Spelen

🐾 Hij wil met alle honden spelen
🐾 Nee hoor hij is niet bang, zo speelt hij altijd
🐾 Wat spelen ze leuk hè


Zomaar een paar zinnen die ik vaak hoor.
🐾 Hij wil met alle honden spelen: Hmmm….🤨zou het?! 

Met alle honden!? Ik denk het niet, want is dat wel logisch?


Voor spel is wel een mate van vertrouwen nodig, elkaar eerst even aftasten voordat je met elkaar durft te gaan spelen.
En kan dat met elke ontmoeting van je hond met een andere hond? Vaak is het spanning en misschien slechte ervaringen van eerdere ontmoetingen.


Ik zie vaak honden die al beginnen te blaffen als er een hond aankomt, en als de andere hond dan toch dichterbij komt, dan gaan ze maar rennen en druk doen in de hoop dat ze de andere hond kunnen afschudden. En ja, het ziet er gezellig uit, twee honden die aan het rennen zijn en druk doen samen. Maar dat ze spelen? Nee dat niet


🐾 Nee hoor, hij is niet bang, zo speelt hij altijd….
Dit kreeg ik te horen toen ik een man attendeerde dat zijn hond het echt niet leuk vond en met z’n staart tussen zijn poten aan het wegrennen was van de andere hond. NEE, als je hond wegrent van een andere hond, zijn/haar staart tussen de poten heeft, zijn/haar lip optilt richting de andere hond, dan is het voor je hond GEEN SPEL!!


Te vaak zie ik dit helaas gebeuren. Honden die aan hun lot worden overgelaten en hun best doen om van hun achtervolger(s) af te komen. Vaak proberen ze met een spelhouding de andere hond op andere gedachten te brengen. Maar de kick die de andere hond krijgt van het najagen is zo groot, dat stoppen voor die hond erg lastig wordt. De honden die achterna gezeten worden, gaan op gegeven moment zichzelf verdedigen, de ene hond zal er langer overdoen dan de andere hond, maar er komt een dag dat je hond er klaar mee is en bedenkt dat ie maar eens iets anders  moet gaan proberen om dat gejaag achter hem aan te laten stoppen.


🐾 wat spelen ze leuk hè!?
Dat hoor ik vaak als honden achter elkaar aan rennen. Of wat ik hierboven al schreef, dat de ene hond achter de andere hond aan blijft jagen. Of honden die heel druk doen samen, vaak als ze allebei aan de riem zitten, lijkt het heel erg gezellig en leuk, maar dat is het niet. Tuurlijk wel als het vrienden van elkaar zijn! Alhoewel het dan ook nog steeds spanning is. Maar bevriende honden kennen elkaar en kunnen van elkaar de (positieve) spanning wel hebben en vaak damt het snel in.


🐾 Maar hoe ziet spel tussen twee honden eruit?
Het meest makkelijke om te onthouden is, dat spel over en weer gaat. De ene hond rent achter de ander aan, en dan draait het om. Als een hond een stress signaal laat zien, stopt de andere hond.
Dit kan zijn:
* uitschudden
* niezen
* rollen
* graven
* gapen


Vaak zie je dat de honden elkaar nadoen in dat gedrag. De ene hond schudt zich uit en de andere hond volgt.
Het belangrijkste is dat de honden naar elkaar luisteren en elkaar respecteren.
Soms kan spel omslaan, dan zie je dat de spanning tussen de honden oploopt, dat is het moment om het te stoppen.
Belangrijk voor jezelf, blijf bij je eigen gevoel, als je het zelf er niet fijn uit vindt zien, dan ga er maar vanuit dat je gelijk hebt en je hond het ook echt niet leuk vindt. En dat valt niet altijd mee, zeker niet bij zo’n hondenspeeltuin waar iedereen een mening heeft en er verstand van heeft ( vinden ze zelf 😉)


🐾 hoe kun je je hond helpen?
Kijk goed daar begint het mee. Heeft je hond het leuk? Gaat het over en weer. Zie je veel stress signalen. Zo ja, roep je hond bij je, kan hij niet komen omdat ie steeds belaagt wordt, ga hem/haar ophalen en ga weg van die hond. Zoekt je hond steun bij je, door achter je te gaan staan of tussen je benen, tegen je op te gaan springen, of oogcontact te zoeken, neem dit serieus en ga weg of loop door met je hond.
En nogmaals, blijf bij je eigen gevoel! Voelt het niet goed, roep je hond bij je en ga lekker weg met hem/haar 😊je hond zal je dankbaar zijn.


Kijk kritisch naar je hond, vindt ie het echt leuk? Of hoop je dat hij/zij het leuk vindt?
Ook als het jouw hond is die andere honden belaagt, neem je verantwoording en neem hem/haar mee.


Liefs,


Saskia Straver 🐾🐶

Hondengedragskundige

hondenschool Jij & je hond


PS. De honden op de foto’s zijn mijn eigen honden en die spelen erg ruig met elkaar 😊